
Herkkukeidas
Herkkukeidas
Herkkusuun vinkistö, sisältö:
1. Himmerigsmundfuld-lista
2. Herkkuruokaohjeita: Katinkan tuuninkit
1. Himmerigsmundfuld-lista
Himmerigsmundfuld on tanskaa, ja se merkitsee herkku- ja makupalaa, kirjaimellisesti: taivaanvaltakunnansuuntäyttä.
Oheisissa listoissa on vinkkejä herkkusuille. Aina ei tule mieleen, millä kaikella sitä voisikaan herkutella. Tässä lista tuotteista/ ruoista, jotka minulle edustavat taivaanvaltakunnansuuntäyttä, ehkä siitä löytyy jotakin, millä Sinäkin tykkäisit herkutella! Terveisin: Herkkusuu-Katja
P.s. Lihavoituihin ruokalajeihin löytyy ruokaohje tuosta kakkososiosta.
Alkuruoat, pääruoat & lisäkkeet
bataattiperunamuusi
pinaattiperunamuusi
lisäkeriisi, johon on lisätty voissa paistettua sipulia ja voissa paistettuja sieniä, intialaisittain maustettuna
makaronilaatikko, ilman lihaa ja ilman mitään kasvista, "blanco versio"
metsäsienikeitto, runsaasti kermaa, sienenä varsinkin kantarelli
maa-artisokkakeitto
kukkakaalikeitto
bataattikeitto
klimppisoppa, jossa on mukana korkealaatuista siskonmakkaraa
lihapullat lampaanjauhelihasta, mukaan hieman sianlihaa, paistetaan voissa
lihapullat poronjauhelihasta, paistetaan voissa + perunamuusi + metsäsienikastike
bortsch-keitto, johon lisätään joko voissa paistettua jauhelihaa tai nakkeja, nautitaan smetanan tai creme fraichen kanssa
pippuripihvi
poronsisäfilepihvi
Chili con Carne
siivet
kotitekoiset hampurilaiset
poropizza poronkäristyslihasta, sinihomejuustoa, riistamaustetta myllyn kautta "huntu" päälle
kaalilaatikko, jossa on myös jauhelihaa
voissa paistetut leivitetyt silakat
uunisilakat, mausteena sinappi
lohikeitto, paljon kermaa, mukaan hummerifondia: Oi oi oi oi !
paistettu kampela, leivitetty, paistetaan voissa + kuohkea perunamuusi (kermalla ja voilla höystettynä) + pinaattikastike
savustetut simpukat
silakkalaatikko
anjovispizza, jossa on kaprista
lohipizza
täytetyt paprikat
täytetyt ohukaiset
pinaattimunakas
Makeiset + jäätelöt
Galak-valkosuklaa
Pätkis
Da Capo
Pirkka-minttusuklaarakeet
Marabou-minttusuklaanappirulla
Marabou-valkosuklaalevy
Susu -minttusnacks
Gopala: fudge (mikä tahansa maku!)
Haupt Lakritsin Shut The Fudge Up -salmiakkifudge
orvokkilakritsi
Haupt Lakrits: Ultra Violet -laku
Haupt Lakrits: Bastarder -laku
Kouvolan lakritsi
LiQ-appelsiini-mustapippuri-lakritsi
LiQ-vadelma-rosmariini-lakritsi
LiQ-kaneli-tähtianis-lakritsi
vanhat autot
vadelmaveneet
mango-meloni-jäätelö
Valio-raparperi-vadelma-jäätelö
toffeepehmis
Daniela-keksijäätelö
punssijäätelö
Barattolino-vanilja-pistaasi-jäätelö tai mikä tahansa muu pistaasinmakuinen jäätelö
minttujäätelö
tiikerijäätelö
Jälkiruoat
Pipariunelma: kermavaahdolla kuohkeutettu valmispiparirahka, dippaukseen: Annas pepparkakor
Pirkka-maustekakku, mahdollisesti nautittuna edellä mainitun rahkan kera
mustikkarahka
Sitruunasynti tuplana: sitruunarahkaa (kuohkeuta lisäämällä siihen hieman kermavaahtoa), dippaukseen: Pirkka-sitruunamuffinssipaloja
Pipperskakkutalkkuna: vatkaa haluamasi määrä kermaa (+ hieman sokeria) vaahdoksi, lisää maun mukaan piimää ja piparkakkurahkaa, kanelia ja kardemummaa, vatkaa tasaiseksi, sitten lisää talkkunajauhoja maun mukaan. Vatkaa samettisen tasaiseksi, tarkista sokeri. Jos haluat oikein villiksi ryhtyä: ripottele ennen nauttimista päälle vielä kaneli-sokeria!
Suklaavaahto/ dippaukseen dajm-patukoita
minttusuklaavaahto
suklaapuuro (ehkäiset "kuoren" muodostumista valmiiseen puuroon ripottelemalla päälle hieman sokeria)
raparperivispipuuro/ Huom. Vatkaa vasta kun puuro on jäähtynyt täysin kylmäksi.
eksoottinen vispipuuro, esim. mango tai litsiluumu/ Huom. Vatkaa vasta kun puuro on jäähtynyt täysin kylmäksi.
Riitan Herkku: tyrnikiisseli
sitruunakiisseli
luumukiisseli
raparperikiisseli
maizenakiisseli
omenapiirakka
raparperipiirakka
mansikkakääretorttu
käpykakku
taatelikakku
sitruunakuivakakku
omena-kaurapaistos + vaniljakastike/ vaihtelua saat käyttämällä makukaurahiutaleita
korvapuustit, uunituoreet (onkohan tää mailman paras ruaka, heh!)
letut + vaniljajäätelö
taikapannukakku/ valmistamisessa menee ikä ja terveys, mutta tuloksena saat palan taivasta!, nauti jäätelön kera!
omenapannukakku/ valmista peruspannukakkutaikina (halutessasi korvaa osa jauhoista haluamasi makuisilla makukaurahiutaleilla), anna taikinan turvota, kaada uunipellille, lado pintaan ohuita omenaviipaleita, pinnalle kaneli-sokeria (uuniin siirtäessäsi tarvitset mm. keskivartalon lihaksia, nyt ei saa liikahtaa, omenaizet, heh!); nauti kermavaahdon tai jäätelön kanssa
uunijäätelö
Juomat
mustikkaglögi
Van Houten -kaakao, maustettuna piparminttu- tai rommiaromilla, kermaa megeen
guavamehu
guanabanamehu
jääkylmä kaakao/ O'boy tai Nesquik
kuuma kaakao, maustamiseen: Baileys
passiohedelmälimonadi
banaanipirtelö
Muut
Aura-sinihomejuusto
kielileike (Kivikylä)
paahdettu ruisleipä + voita
karjalanpiirakat + munavoi
patonki, uunituore + voi, juusto, salaatti
muna-anjovis-voileipä
paistettu pekoni
taskurapu
italiansalaatti, johon on lisätty raikastukseksi hieman omenaa
Abba-sillit
juustonaksut
taffelsipsit
tilliperunalastut/ maistuvat myös (jo paistetun) lohipizzan päälle murustettuna
kantarelliperunalastut
juustoriisikakut + merisuola-oivariini
pizzanmakuiset riisikakut, oivariini + kermajuusto
helmipuuro
riisipuuro + kaneli
Urtekram luomu Crunchy kookosgranola
Kalinka-jogurtti
Valio-banaanijogurtti
kampanisut
keltainen pitahaya
litsiluumu
cashewpähkinät
2. Herkkuruokaohjeita: Katinkan tuuninkit
Aina sanotaan, ettei ruoalla pidä palkita. Ajatuksessa voi olla pieni järki. Mutta ei sen mikään rangaistuskaan olla pidä. Hyggellä on aikansa, myös ruoan suhteen. Jokaiseen päivään voi hyvin sisällyttää myös hieman hyggeä. Ruokailu ei ole vain fyysinen asia, vaan yhtä hyvin henkisenkin hyvinvoinnin asia. Aika pätevä yhtälö on: Paha ruoka = paha mieli. Olen aina ihmetellyt, miksi ihmiset laittavat pahaa ruokaa, kun samalla vaivalla voisi hyvääkin tehdä. Ei ruoan tarvitse uida kermassa, mutta saahan sitä nyt jokin määrä siinä olla! Myös ruokailussa, minä uskon mielekkyyteen. Mitään ruokaa ei ole pakko syödä – aina löytyy korvaava vaihtoehto. Elämä itsessään tarjoaa jo niin paljon kaikkea inhaa, että voidaanko kerta kaikkiaan sopia, että pidetään edes ruoka maistuvana. Älkäämme koskaan kurittako itseämme ruoalla!
Katinkan tuuninkit
Tuuninki on hieman paranneltu versio perusohjeesta tai paranneltu valmisruoka tai ohje, jossa ajan säästämiseksi käytetään osana valmisruokaa tai vaikkapa kastikejauhetta tai muuta puolivalmista. Tuuninkit ovat melko vähällä vaivalla valmistuvia, maittavia ruokia, usein tuunaus parantaa niiden ravintoarvoa tai tekee niistä vähän hyggempiä. Tuuninkissa usein myös hieman haastetaan tai venytetään totuttua makumaailmaa - tuuninki on kulinaristista hulluttelua, parhaimmillaan.
Katinkan ruakauskonto, uskomattomat teesit:
1. On paikkoja joihin kuuluu voi ja paikkoja joihin voi laittaa margariinia. Vaatii suurta viisautta tunnistaa ne paikat, heh! Yksi pahimmista kulinaristisista synneistä on laittaa margariinia sinne minne se ei kuulu! Esimerkiksi kaikemmailman pihviratkaisut, silakat ja letut paistettakoon kerta kaikkiaan voissa. Vain ja ainoastaan voissa. Kunnon voissa. Laillisessa voissa.
2. Suklaata voi harvoin olla liikaa.
3. Milloinkaan ei ole liian kylmä syödä jäätelöä.
4. Se mitä syöt, vaikuttaa ajatteluusi. Mitä monipuolisempi ruokavalio, sitä moniulotteisempi ajattelu. En pääse ajatuksesta, että maksalaatikko tuottaa toisenlaisia ajatuksia kuin guava.
5. Terveys ja nautinto ovat syömisessä täsmälleen samalla viivalla.
6. Kun haluat laihtua, siirry käyttämään pienempiä lautasia.
7. Mikään ruoka-aine ei ole välttämätön eikä mikään ruoka-aine ole kielletty. Älköön kukaan koskaan väkisin syökö inhokkiruokaansa!
8. Lisukekasvikset älkööt koskaan olko löttökypsiä. Se on suoraa syntiä ravintoa kohtaan!
9. Ruoan ei pidä olla yksinomaan palkinto, mutta ei missään nimessä myöskään rangaistus.
10. Paradoksaalisesti: Syömisen ei pidä olla uskontoa, jossa yksi kyttää toista, arvostelee ja tuomitsee. Ruoka olkoon nautintomme.
11. Kun ruoka on liian terveellistä (kyllä, se todella voi olla liian terveellistä!), se on jo myrkkyä. Kohtuus kaikessa!
12. Kun ruoasta tulee pakkomielle, tulee ruokailusta epäterveellistä – vähintään mielelle.
13. Ruokailu on aina yhtä lailla henkistä kuin fyysistä.
14. Kun ruokahalu on huono, on lupa syödä lempiruokaa. Esimerkiksi sairaana laitettakoon hygge-vaihde silmään.
15. Jos jokin ruoka vaatii hieman kermaa, se vaatii kermaa!
16. Pyhitettäköön ruokarauha. Syödessä vallitkoon sulosopu.
17. Se, joka odottaa ihmedieeteiltä ihmettä, pettyy.
18. Valmisruoat ovat useimmiten ruokaa, josta puuttuu pääosin ravinto. Ne vain näyttävät erehdyttävästi ruoalta. Niiden ravintoarvomittaukset eivät kestä tarkastelua.
19. Teehetki harvoin on turha. Se on mieltä varten.
20. Suomi ilman kahvia mitä luultavimmin pysähtyisi. Viedään ihmisiltä kahvi, niin lopultakin näemme heidät barrikadeilla!
Katinkan tuuninkit
SALAMANNOPEA TOMAATTIKEITTO
HYGGELOHI-IHME: LOHIPIZZA + TILLI-KERMAVIILIDIPPI + TILLIPERUNALASTUT
PEHMEÄ KANAKEITTO
PEHMEÄ LOHI-KATKARAPU-KEITTO
REFFAKAS POROPIZZA poronkäristyksestä
KEIJUNKEVEÄ METSÄSIENIKEITTO
KIPPARI-KALLEN PINAATTIPERUNAMUUSI
PEHMEÄ PALSTERNAKKAPERUNAMUUSI
EHKÄ MAILMAN PARHHAAT JAUHHELIHAPIFFIT, SIKA-NAUDASTA
ANJOVIS-KAPRIS-PIZZA
BROILERRISOTTO +dippi + perunalastut
KIIREISEN BODARIN ÄKKINÄINEN VÄLIPALA/ LOUNAS
YLLÄTTÄVÄ KANELIPATONKI USKALIAILLE
YLLÄTTÄVÄ PORKKANALEIPÄ
PUPPETTILEIPÄ
PIPARKAKKULETUT
TAIKAPANNUKAKKU
HERKKUPORKKANALETUT, JÄLKIRUOKAVERSIO
LIIANKIN SYNTINEN MUSTIKKARAHKA
PUFFI MANNARAHKA
SOKERIHAMPAILLE SITRUUNANYSTÄVILLE: SITRUUNASYNTI TUPLANA
PFEFFERKUCHENSUKLAAMOUSSE
HYGGESUKLAAMOUSSE
KOLMEN SUKLAAN HULLUTUS - MARABOUSUKLAAMOUSSE
PAISTETUT BANAANIT KARDEMUMMAN YÖSSÄ , JÄÄTELÖN KERA
PIRTEÄ RAPARPERIVISPIPUURO
EKSOOTTINEN VISPIPUURO
SUPERMANGOVISPIPUURO
PÄÄRUOKIA & LISÄKKEITÄ
SALAMANNOPEA TOMAATTIKEITTO
Oikea lykopeenipommi - lämmin suositus!
1 paketti (n. 300g) valmistomaattikeittoa, mielellään juustoa sisältävä
2 400 gramman tölkkiä tomaattimurskaa tai 1-2 tetraa paseerattua tomaattia, niitä on myös kivasti maustettuina, maun mukaan
kermaa, maun mukaan
basilikaa ja/tai oreganoa, maun mukaan
tymäys currymaustetta, myllystä
pinnalle: ripottele juusto-popcornmaustetta
Sekoita kaikki ainekset yhteen kattilassa. Valmis. Siitä voi sitten kattilasta ottaa tarvittavan määrän ja lämmittää liedellä tai mikrossa.
HYGGELOHI-IHME: LOHIPIZZA + TILLI-KERMAVIILIDIPPI + TILLIPERUNALASTUT
vapaavalintainen pakastevalmispizza, jonka arvelet sopivan hyvin lohen kanssa
savulohipala
isoja katkarapuja
tilliä
juustoraastetta
kermaviilidippi:
1 tlk kermaviiliä
tilliä, mieluiten tuoretta
ripaus suolaa
maun mukaan: sitruunapippuria
1 pussillinen tilliperunalastuja
Valmista ensin dippi. Yhdistä ainekset ja laita se maustumaan jääkaappiin.
Riivi savulohi pieniksi paloiksi. Pakastekatkarapu: käytä sulaneina, siivilöi ja painele ylimääräinen sulamisneste huolella pois. Vuoraa pizza haluamallasi määrällä lohta ja katkarapuja, ja voilà: Siinäpä proteinisoitu pizza. Ripottele pinnalle vielä haluamasi määrä kalamaustetta ja tilliä ja se on siinä. Ripottele päälle haluamasi määrä juustoraastetta. Paista 225 asteessa kunnes pizza saa nätin värin. Nauti pizzan kanssa ihania tilliperunalastuja tillikermaviilidippiin dipaten.
PEHMEÄ KANAKEITTO
1 kg kiinteitä perunoita
300g vapaavalintainen pakastekasvissekoitus
kanafileet + marinadi:
300-400g kanafileitä (voi olla valmiiksikin maustettuja, jolloin voit skipata tämän kohdan ohjeesta)
nätisti suolaa
öljyä
curryä myllystä
appelsiinipippuria, saa esim. Maustesopista
broilerimaustetta
2 dl kermaa
2 dl kookoskerma
2 kanaliemikuutiota
mahdollisesti: kanafondia, maun mukaan
1 pussi currykastikeaineksia
Edellisenä päivänä: leikkaa kanafileet suikaleiksi, tee marinadi öljystä, suolasta, currystä, appelsiinipippurista ja broilermausteesta. Sekoita fileestä leikatut suikaleet marinadiin ja laita maustumaan jääkaappiin.
Seuraavana päivänä: Kuori perunat ja leikkaa näteiksi suikaleiksi. Kypsennä höyryssä. Tee kanaliemi, laita sinne kypsät perunasuikaleet. Kypsennä kasvikset höyryssä. Laita kanaliemeen. Paista kanasuikaleet kypsiksi. Valmista pienessä kattilassa currykastike currykastikeaineksista. Lopuksi lisää vielä kanasuikaleet kanaliemeen. Kaada mukaan valmis currykastike, lisää viimeiseksi kerma ja kookoskerma. Tarkista maku. Huom. Jos curryä tarvitsee lisätä, ja olet lisäämässä sitä jauheena etkä suoraan myllystä, se on hyvä ensin liuottaa pieneen määrään voita, siten se menee keittoon tasaisesti. Voi myös voimistaa sen makua. Huom. Ole tarkkana suolamäärän kanssa, koska sitä tulee jo kanaliemestä ja currykastikkeesta. Eli ihan viimeiseksi: Tarkista vielä se suola. Jos "vähän rakastuneena" huomaat, että tulit laittaneeksi sitä inan liikaa, niin aina on kerma, jolla voit sitten hiukan seivata, heh!
Huom. Halutessasi voit hieman saostaa keittoa: Liuota pikkuisen vehnäjauhoa, esim. vähän runsas ruokalusikallinen, pieneen tilkkaan vettä. Kaada se nauhana keittoon siivilän läpi, sekoita huolella. Kiehauta.
PEHMEÄ LOHI-KATKARAPU-KEITTO
Aloita ensin kalan maustamisesta. Kun saat sen jääkaappiin maustumaan, käy perunoiden ja kasvisten pariin.
1 kg kiinteitä perunoita
300g vapaavalintainen pakastekasvissekoitus, mieti mikä sopii parhaiten lohen ja katkarapujen kanssa
Kalan kypsennys uunissa: Kalasta tulee näin muhevampi kuin suoraan keittoon lisättynä
300g pakastelohikuutioita, laita leivinpaperivuorattuun uunivuokaan
suolaa
kalamaustetta tai -mausteita
sitruunapippuria
tilliä, tuoretta tai kuivattua
lisää mausteet kalan pintaan, anna maustua jääkaapissa tunnin verran
lisää kalan päälle tasaisesti 2 dl kermaa
kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes pinta saa kunnolla väriä. Kuori pinnasta tummat pilkut pois, loput voit käyttää liemineen keittoon.
1 pss isoja katkarapuja
4 dl kermaa (joista kaksi tulee "uunikalaan" ja kaksi keittoon)
täysmaitoa (tai kevytkermaa - riippuen siitä kuinka täyteläisen lopputuloksen haluat)
2 kalaliemikuutiota
mahdollisesti: hummerifondia, maun mukaan
tuoretta tilliä, aivan valmiin keiton pinnalle
Kuori perunat ja leikkaa näteiksi suikaleiksi. Kypsennä höyryssä. Tee kalaliemi, laita sinne kypsät perunasuikaleet. Kypsennä kasvikset höyryssä. Laita kalaliemeen. Lisää vielä uunissa kypsennetyt kalapalat liemineen kalaliemeen. Lisää kerma ja tarvittava määrä täysmaitoa. Aivan lopuksi lisää siivilöidyt katkaravut ja tuore tilli. Katkarapuja ei pidä ryhtyä keittämään, sillä niistä tulee sitkeitä. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittessa.
Huom. Halutessasi voit hieman saostaa keittoa: Liuota pikkuisen vehnäjauhoa, esim. vähän runsas ruokalusikallinen, pieneen tilkkaan vettä. Kaada se nauhana keittoon siivilän läpi, sekoita huolella. Kiehauta. Huom. Tee saostaminen ennen kuin lisäät katkavut ja tillin.
REFFAKAS POROPIZZA poronkäristyksestä
1) TEE KÄRISTYS. 2) TEE PIZZA.
Käristys:
2kpl 240 gramman pussia pakasteporonkäristystä
150g pekonia
100g sipulia
1 rkl voita
¾ tl suolaa
maun mukaan riistamaustetta
½ tl mustapippuria
1 tlk (500ml) tummaa olutta
1 dl vettä
Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
Kuumenna rasva valurautapadassa liedellä. Lisää pekonit ja sipulit ja kääntele hetken.
Lisää kohmeiset poronkäristyslihat muutamassa erässä. Anna paistua pannulla muutaman minuutin ajan välillä käännellen.
Lisää mausteet, olut ja vesi. Anna kiehahtaa ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes liha on mureaa. Lisää vettä tarvittaessa.
Pizza:
1 iso pakastepizza, jokin neutraali juustopizza
150 g pekonia, paista rapeaksi
säilykekantarelleja - tai tuoreita, jos olet niin onnekkaassa tilanteessa että niitä löytyy
voita pekonin ja sienten paistamiseen
runsaasti juustoraastetta
halutessasi: sinihomejuustoa
Sillä välin kun poro muhii, voit tehdä valmiiksi sienipaisteen ja pekonipalat. Eli huuhdo sienet siivilässä, kuivaa, palastele hienoiseksi, paista voissa. Sitten paista voissa pekonipalat rapsakoiksi.
Kun käristys on kypsää, nostele sieltä se määrä poroa, minkä haluat pizzaan, valuta siivilässä pois ylimääräinen neste, voit painella myös pikkuisen talouspaperilla enimpiä. Asettele pizzan päälle poroviipaleet, sienipaiste, paistetut pekoniviipaleet. Ripsauta pintaan sitten aavistus riistamaustetta. Vuoraa pizza lopuksi juustoraasteella, mukaan sopii myös sinihomejuusto! Paista kullanväriseksi 225 asteessa. Tarjoa puolukkahillon kanssa.
KEIJUNKEVEÄ METSÄSIENIKEITTO
2 pakettia eli n. 600 grammaa valmissienikeittoa
1 prk kantarellisäilykettä tai tuoreita kantarelleja
1 prk herkkusieniä, säilyke tai tuore
2 sipulia
2 dl kermaa
Huuhdo ja kuivaa sienet. Paista voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja hienonna sipulit, paista voissa. Yhdistä ainekset, anna muhia pikkuhetki. Voilà, valmista!
KIPPARI-KALLEN PINAATTIPERUNAMUUSI
1 kg jauhoperunoita
1 pss pakastepinaattia
suolaa
muskottipähkinää
voita muskottipähkinän liuottamiseen
2 dl kermaa
merisuolavoita
Höyrytä perunat kypsiksi. Lisää perunoiden joukkoon sula pakastepinaatti. Liuota muskottipähkinä pieneen voimäärään (huom. tarkkana määrän kanssa, tarvitset sitä ihan pikkuisen hippusen), lisää muskottipähkinä ja suola joukkoon. Lisää kerma ja merisuolalla maustettu voi. Vatkaa tehosekoittimella muusiksi. Tarvittaessa lisää nestettä jotta saat oikean kuohkeuden. Tarkista suola.
PEHMEÄ PALSTERNAKKAPERUNAMUUSI
1 kg jauhoperunoita
jokunen palsternakka
suolaa
muskottipähkinää
voita muskottipähkinän liuottamiseen
2 dl kermaa
merisuolavoita
Kuori ja palastele palsternakat pieniksi paloiksi. Höyrytä kypsiksi, siirrä sivuun kannen alle. Lisää mukaan hieman voita ja sekoita. Höyrytä perunat kypsiksi. Lisää perunoiden joukkoon palsternakka. Liuota muskottipähkinä pieneen voimäärään (huom. tarkkana määrän kanssa, tarvitset sitä ihan pikkuisen hippusen), lisää muskottipähkinä joukkoon. Lisää kerma ja merisuolalla maustettu voi ja suola. Vatkaa tehosekoittimella muusiksi. Tarvittaessa lisää nestettä jotta saat oikean kuohkeuden. Tarkista suola.
EHKÄ MAILMAN PARHHAAT JAUHHELIHAPIFFIT, SIKA-NAUDASTA
300g sika-nauta-jauhelihhaa
maustekorppujauhhoo vähä vajjaa desi
pihvimausterouhetta myllyn kautta vips vaa
hello curry -maustetta, myllystä vips vaa
tujjaus appelsiinipippuria
nätisti sualaa
kermaa kunnon lorraus
1 muna
Muotoiluun: öljyä + kardemummaa
Sekoita muut paitsi liha tahnaksi, sitten yhdistä nopeesti taikinaks tahna + liha. Muotoiluun: öljyy jossa on erittäin hienoksi jauhettuu kardemummaa. Hiero loppu öljy piffien pintaan. Paista laillisesa voisa. Soo sii. Ääntä kohti. Vaatii ruakajuamaks jottae pual litraa maitoo, punasta.
ANJOVIS-KAPRIS-PIZZA
iso kolmen juuston pakastepizza
2 prk Abba-anjovista
kaprissäilykettä
pikkuisen hienoksi palasteltua tomaattia, mahdollisesti kirsikkatomaattisiivuja
sinihomejuustoa
juustoraastetta
Lado pizzan päälle anjovikset, kaprikset ja tomaatit. Vuoraa juustoraasteella ja sinihomejuustolla. Paista 225 asteessa kunnes saa kultaisen värin.
BROILERRISOTTO
+dippi + perunalastut
500 grammaa broilerinsuikaleita, maustamattomia
Marinointiin:
öljyä
1 tl suolaa
maun mukaan curryä, miel. suoraan myllystä
maun mukaan broilermaustetta
appelsiinipippuria
valkosipulijauhetta
100 g sipulia
4 dl pitkäjyväistä riisiä
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
mahdollisesti kanafondia, maun mukaan
3 pussia herne-maissi-paprikaa
1-2 palsternakkaa
Marinoi broilersuikaleet, laita maustumaan jääkaappiin. Kuori ja palastele pieniksi paloiksi palsternakka, höyrytä palat kypsiksi, lisää kypsiin paloihin pikkuisen voita ja laita syrjään, kansi päälle. Hienonna sipuli. Kuullota sipulit rasvassa kattilassa. Lisää riisit kuullottumaan. Kaada kiehuva vesi kattilaan ja murenna joukkoon kanaliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia, välillä sekoittaen. Sillä välin kun riisi muhii, paista broilerisuikaleet kypsiksi. Lisää lopuksi riisin joukkoon vihannekset ja broilerisuikaleet. Anna hautua jälkilämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia ja tarkista maku. Tarjoa risotto sitruunalohkojen ja mustaherukkahillon kanssa. Tarjoa lisäksi perunalastuja ja currydippiä. Dipin voi valmistaa esim. kermaviilistä ja currymajoneesista.
VÄLIPALOJA
KIIREISEN BODARIN ÄKKINÄINEN VÄLIPALA/ LOUNAS
2 tlk raejuustoa, ei rasvatonta
3 tlk tonnikalaa, maku maun mukaan (öljyssä säilöttyä, valuta liika öljy pois)
2 pss herne-maissi-paprika-sekoitusta
1 prk ananaspikkupaloja
tomaattia pikkupaloina
kurkkua pikkupaloina
haluamaasi maustetta maustemyllystä
Sekoita ainekset. Valmis. Täydellistä esim. muutaman pienen currymajoneesinokareen kanssa. P.s. riippuupi bodarin koosta, kuia monta annosta tossa on, heh!
YLLÄTTÄVÄ KANELIPATONKI USKALIAILLE
Pirkan esipaistettu täysjyväpatonki (on oltava nimenomaan Pirkka!)
voita (siis älä vaan laita mittää margariinii, heh!)
sokeria
kanelia, sillai kunnolla, ei mikkään hento ripsaus
Paista patonki. Halkaise pitkittäin ja voitele puolikkaat voilla. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Nauti kylmän tai kuuman kaakaon kanssa, taikka jäätelöpikarin kera.
YLLÄTTÄVÄ PORKKANALEIPÄ
ruisleipäviipaleita
hienoksi raastettua porkkanaa
juustoraastetta, uuniin sopivaa
basilikaa, oreganoa tai pizzamaustetta: sekoita porkkanaraasteeseen
oivariinia
nauti: ketsupin kanssa
Paahda ruisleivät. Voitele oivariinilla. Ripottele pintaan pikkuisen juustoraastetta, sitten laita porkkanaraastetta haluamasi verran, ripottele pintaan runsaasti juustoraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes saa kullanruskean värin. Nauti ketsupin kanssa. Tarttee kyllä haarukan ja veitsen.
PUPPETTILEIPÄ (nyt on sit pikantti!)
Leipä sai nimensä siitä, kun siihen sopii Puffet-keksijäätelö, mutta itse asiassa Daniela-keksijäätelö on huomattavasti parempi, koska se on mehevämpi. Jostain syystä nimi vakiintui puppettileiväksi, ei puffettileiväksi, heh! Keksin tämän pikkuruuan jo 90-luvulla.
ruisleipäviipaleita, pitkulaisia, huom. ei mitään sitkeää laatua, muutoin tulee syömisestä tuskallista!
puolijäisiä mustikoita, ei yhtään liian märkiä, muuten tullee löttöleipä, heh!
daniela-keksijäätelöitä (yhdestä keksijäätelöstä tulee aina 2 leipää)
Paahda ruisleipäviipaleet, levitä pinnalle puolijäiset mustikat. Jos olet sokerihammas, lisää hieman sokeria mustikoiden päälle. Halkaise Daniela-keksijäätelö keskeltä jäätelöä, pitkittäin, niin että saat kaksi "keksijäätelökantta". Aseta keksijäätelökansi mustikoiden päälle jäätelöpuoli alaspäin. Tää pitää nauttia ihan HETI. Se ei odota! Tuote on viheliäinen syödä, kon se mustikanvihulainen saattaa sotkee, mutta maku on taivaallinen. Melkein on veitsi-lusikka-keissi. Leikkaa isohkoiksi paloiksi ja pistele isolla lusikalla.
Uskokaa tai älkää: Tästä ovat kaikki sitä maistaneet tykänneet, sitä on myös monesti minulta kärtetty! Ja mikä parasta, se on terveellinenkin kuin mikä!
JÄLKIRUOAT
LETUT
Tuunaus: Käytä mieleisiäsi makukaurahiutaleita kuidun ja mehevyyden lisäämiseksi.
HILLO: Nauti lempihilloasi, johon soseutat jotakin tuoremarjaa, voit lisätä myös esim. tyrnijauhetta.
PIPARKAKKULETUT
6 dl täysmaitoa, josta osan voit korvata kermalla, makusi mukaan
3 dl vehnäjauhoja
1 dl makukaurahiutaleita
2 munaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
maun mukaan joukkoon pikkuisen sulatettua voita
ripottele joukkoon maun mukaan: murustettuja piparkakkuja (esim. Annas pepparkakor tai muu helposti mureneva sortti)
Vispaa yhteen maito, vehnäjauho, kaurahiutaleet, suola, sokeri ja piparkakkumurut. Anna taikinan turvota puoli tuntia. Lisää sitten kananmuna. Lisää lopuksi sulatettu voi.
Testaa vielä ennen paistamista taikinan paksuus, lisää tarvittaessa joko maitoa tai vehnäjauhoja. Taikinan paksuus riippuu kaurahiutaleista tai piparimuruista, toisinaan voivat tukevoittaa taikinaa siinä määrin, että loraus maitoa onkin vielä tarpeen. Paista letut voissa.
Nauti kermavaahdon, jälkiruokarahkan tai jäätelön kanssa.
TAIKAPANNUKAKKU
Huom. tämä on hullun työläs tehdä, mutta lopputulos vie kielen mennessään! Lähde: k-ruoka.fi
125 g voita
5 dl täysmaitoa
4 munaa
2 ½ tomusokeria
2 dl vehnäjauhoa
1 tl vaniljasokeria
Nauti mansikkahillon kanssa, soseuta mukaan mansikoita, tai esim. sitruunarahkan tai jäätelön kanssa.
Vuoraa noin 25 x 20 cm vuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri keskenään. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon voisula. Sekoita joukkoon jauhot vähän kerrallaan. (Mausta halutessasi vaniljasokerilla.) Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti taikinaan.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Jos pinta meinaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla. Jäähdytä pannari jääkaappikylmäksi ennen tarjoamista. Leikkaa taikapannari 12 palaan tai tee halutessasi pieniä leivoksia.
HERKKUPORKKANALETUT, JÄLKIRUOKAVERSIO
6 dl täysmaitoa, josta pienen osan voit korvata kermalla
3 dl vehnäjauhoja
1 dl hedelmämakukaurahiutaleita, valintasi mukaan
hienoksi raastettua porkkanaraastetta, maun mukaan
2 munaa
½ tl suolaa
2 tl sokeria
maun mukaan kanelia
maun mukaan kardemummaa
maun mukaan joukkoon pikkuisen sulatettua voita
Vispaa yhteen maito, vehnäjauho, kaurahiutaleet, suola, sokeri, kaneli ja kardemumma. Anna taikinan turvota puoli tuntia. Lisää sitten kananmuna ja porkkanaraaste. Lisää lopuksi sulatettu voi.
Testaa vielä ennen paistamista taikinan paksuus, lisää tarvittaessa joko maitoa tai vehnäjauhoja. Taikinan paksuus riippuu kaurahiutaleista, toisinaan voivat tukevoittaa taikinaa siinä määrin, että loraus maitoa onkin vielä tarpeen. Paista letut voissa. Ripottele pinnalle sokeria.
Nauti kermavaahdon, jälkiruokarahkan (esim. sitruunan- tai appelsiininmakuinen) tai vaniljajäätelön kanssa.
LIIANKIN SYNTINEN MUSTIKKARAHKA
2 prk herkkurahkaa (ei rasvatonta), myös jokin maustettu rahka sopii, esim. puolet rahkasta maustamatonta ja puolet maustettua
1 prk kermaa
200 g mustikoita
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria
Vaahdota kerma – sokeri. Yhdistä rahkat, kermavaahto ja mustikat. Tarkista maku. Pinnalle: Raastettua valkosuklaata.
PUFFI MANNARAHKA
2 prk maustettua rahkaa
300 g valmismannapuuroa
300g mansikoita
1 prk kermaa
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria maun mukaan
Vaahdota kerma + sokeri. Yhdistä rahka, valmismannapuuro ja kermavaahto. Vatkaa tasaiseksi tehosekoittimella. Muussaa mansikat haarukalla. Lisää muussatut mansikat tasaiseksi vatkattuun pohjaan. Vatkaa kevyesti sekaisin.
SOKERIHAMPAILLE SITRUUNANYSTÄVILLE: SITRUUNASYNTI TUPLANA
1 prk maustamatonta rahkaa, ei rasvatonta
1-2 prk sitruunalla maustettua rahkaa
1 prk kermaa
maun mukaan sokeria
maun mukaan vaniljasokeria
puolen sitruunan mehu, kaada tiheän siivilän läpi
Vaahdota kerma + sokeri. Yhdistä ainekset. Tarkista sokeri.
Nauti Pirkka-sitruunamuffineista leikattujen palojen kanssa. Lado vaikka palat rahka-annoksen pinnalle.
PFEFFERKUCHENSUKLAAMOUSSE
Blå Band -suklaamousseaineksia
maitoa
Annas pepparkakor- pipareita murustettuina
Valmista mousse pakkauksen ohjeen mukaan.
Kun mousse on vaahdotettu, lisää joukkoon piparimuruja maun mukaan keveästi vatkaten. Laita jääkaappiin tunniksi maustumaan.
HYGGESUKLAAMOUSSE
Blå Band -suklaamousseaineksia
maitoa
suklaalevy, lempisuklaatasi, mutta sellaista mikä on tasaista (ei mitään palasia joukossa)
pirkka-suklaamuffineita
Valmista mousse pakkauksen ohjeen mukaan. Kun mousse on vaahdotettu, lisää joukkoon raastettua suklaata, makusi mukaan, keveästi vatkaten. Laita jääkaappiin tunniksi maustumaan. Nauti Pirkka-suklaamuffinien kanssa. Leikkaa muffinit pieniksi paloiksi ja lado annoksen päälle.
KOLMEN SUKLAAN HULLUTUS - MARABOUSUKLAAMOUSSE
Blå Band -suklaamousseaineksia
maitoa
Marabou-suklaalevy, tasaista suklaata, ei paloja joukossa/ raasta
Dajm-patukoita
Valmista mousse pakkauksen ohjeen mukaan. Kun mousse on vaahdotettu, lisää joukkoon raastettu suklaa, keveästi vatkaten. Laita jääkaappiin tunniksi maustumaan. Nauti mousse dipaten siihen Dajm-patukkaa.
PAISTETUT BANAANIT KARDEMUMMAN YÖSSÄ , JÄÄTELÖN KERA
banaaneja
kanelia
kardemummaa
öljyä
paistamiseen: voita
Kuori banaanit. Sivele ne kevyesti öljyllä. Ripottele pinnalle maun mukaan kanelia ja kardemummaa. Paista voissa. Tarjoile heti.
Nauti vaniljajäätelön kanssa.
PIRTEÄ RAPARPERIVISPIPUURO
1 l omenamehua, ei sokeroitua
½ litraa raparperia, pikkupaloiksi leikattuna
noin 1 dl sokeria
ripaus suolaa
1.5 dl mannasuurimoita
Lisukkeeksi oheen: mansikoita + pikkuisen sokeria, soseuta soseeksi
Mittaa omenamehu ja raparperit kattilaan. Kiehauta niin, että raparperit hajoavat. Lisää sokeri ja suola. Lisää mannasuurimot vispaten ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes seos on paksua. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Jos se on vähänkin lämmintä, siitä tulee vatkatessa liisteriä. Vatkaa puuro kuohkeaksi. Nauti mansikkasoseen ja maidon kanssa.
EKSOOTTINEN VISPIPUURO
1 l litsiluumumehua, sokeroitua
ripaus suolaa
1.5 dl mannasuurimoita
Lisukkeeksi oheen: mansikoita + pikkuisen sokeria, soseuta soseeksi
Mittaa mehu kattilaan. Lisää mannasuurimot vispaten ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes seos on paksua. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Jos se on vähänkin lämmintä, siitä tulee vatkatessa liisteriä. Vatkaa puuro kuohkeaksi. Nauti mansikkasoseen ja maidon kanssa.
SUPERMANGOVISPIPUURO
1 l mangomehua, sokeroitua
ripaus suolaa
1.5 dl mannasuurimoita
Lisukkeeksi oheen: mangoa, joko tuoretta tai säilykemangoa soseutettuna tai kevyesti sokeroimaasi Piltti-mangososetta.
Mittaa mehu kattilaan. Lisää mannasuurimot vispaten ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes seos on paksua. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Jos se on vähänkin lämmintä, siitä tulee vatkatessa liisteriä. Vatkaa puuro kuohkeaksi. Nauti tuoreen mangon tai mangososeen ja maidon kanssa.