
Kirosanakeidas
Kirosanakeidas
Tunnemyönnön kulttuurin puolesta: Tutkimukset vahvistavat, että kiroilu tekee oikeasti hyvää
1. Kirofaktoja; Miksi kiroilu kannattaa - kiroilun hyödyt
2. Kirosanakeidas – kiroiloja joka makuun (Lähde: Jari Tammi: Suuri kirosanakirja, 2016)
Kirosana eli voimasana on ilmaisua tehostava, karkeana pidetty sana. Kiroilua pidetään yleisesti paheksuttavana tuntemattomien ihmisten seurassa, ainakin muodollisissa yhteyksissä. Kiroilu saa voimansa kulttuurillisista tabuista, joita se rikkoo. Kiroilu ei liity välttämättä negatiivisiin tilanteisiin.
Kiroilu on eri asia kuin varsinainen kiroaminen, joka on magian harjoittamista. Näiden kahden välillä vallitsee kuitenkin yhteys: alun perin kiroiluksi on nimitetty kiroamista, loitsimista.
Tutkimuksessa on huomattu, että kiroilu vähentää koetun kivun määrää. Latautuneen kirosanan käyttäminen voi aktivoida kehossa akuutin stressivasteen eli "taistele tai pakene" -reaktion. Kiroilu lisää tällöin tilapäisesti elimistön suorituskykyä: sydän alkaa sykkiä nopeammin, hengitys tihenee, lihaksiin virtaa enemmän verta ja suoliston toiminta hidastuu.
Kulttuuri vaikuttaa kirosanastoon. Moni suomen kielen suosituimmista kirosanoista liittyy kristinuskoon ja sukuelimiin. Saksassa kirosanat pyörivät pitkälti peräaukon ympärillä. Espanjankielisissä maissa puolestaan vedetään äidit mukaan kiroiluun. (lähde: wikipedia)
Miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa
Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä. Suomalaiset tunnetaan kovina ja luovina kiroilijoina. Skottien, irlantilaisten ja venäläisten kanssa olemme Euroopan ahkerimpia sadattelijoita. Suomen kielen varmasti pärähtävin kirosana "perkele" on myös yksi suomen kielen vanhimmista kirosanoista. Alun perin balttilainen Perkūnas on tarkoittanut ukkosen jumalaa. Sanan iäksi on arveltu yli 3000 vuotta, joissakin lähteissä yli 2000 vuotta. Afasiapotilaat, jotka menettävät puhekykynsä ovat osittain kykeneväisiä laulamaan ja kiroilemaan. Kiroilu ei siis pääosin edes tapahdu samoissa aivoalueissa kuin muu kielen käyttö. Kun puhe tuotetaan etupäässä aivokuoressa ja vasemman aivopuoliskon erityisillä kielialueilla, syntyy kiroilu tutkimuksen mukaan tyvitumakkeissa. Syy runsaaseen kirosanojen käyttöön on todennäköisesti sotaisassa historiassa. Suomessakin kiroiltiin väkevimmin sodan aikana ja heti sen jälkeen. Manaaminen ja haistattelu ovat antaneet sotilaille voimaa. Kiroilu on hyvien tapojen vastaista ja monien korville kestämätöntä verbaliikkaa. Mutta tässä syitä, miksi siivottoman kielen käyttö kannattaa:
1.
Saat sanomasi perille tehokkaasti
Kiroilu
lisää sanomasi vaikuttavuutta työympäristössä ja välittää
tuntemuksesi kohteena olevasta asiasta ilman,
että sinun täytyy tuhlata aikaasi sanallistaaksesi tunteitasi.
Pidät myös rajoistasi kiinni ilman,
että sinun täytyy turvautua fyysiseen väkivaltaan. Kiroilija
ei vain kerro asiaansa, vaan ilmaisee myös siihen liittyvän
tunnetilansa, siten
se tuo viestintään vilpittömyyttä ja välittömyyttä.
Kiroilu viestii vihaa, inhoa tai kipua, joka
voi olla tilanteessa varsin oikeutettua. Siten, se auttaa tuomaan
esille ongelmia ja epäkohtia, nostaa kissan pöydälle, ja voi siten
toimia jopa polunavaajana kohti ongelmanratkaisua,
kun tiedetään tarkalleen, mistä kenkä puristaa. Kirosanoille
ominaista on, että ne tosiaankin tulevat
helposti suoraan
sydämestä. Siten
ne toimivat tunneindikaattoreina.
2.
Kestät paremmin kipua
Tutkimuksilla
on todistettu kiroilun jopa lisäävän kivunsietokykyä.
Olisiko tämä se kiroilun alkuperäinen käyttötarkoitus? Eräässä
tutkimuksessa koehenkilöt
joutuivat upottamaan kätensä jääkylmään veteen. Ne,
joilla oli lupa noitua ja manata, pystyivät pitämään kättään
50 prosenttia pidempään vedessä kuin ne, jotka toistelivat
neutraalia sanaa. Perussanat eivät tepsi, vaikka ne lausuisi
tunteella. Kirosanan mahti näyttää olevan sitä voimakkaampi, mitä
kielletympää kiroilu on lapsena ollut.
3.
Nostat penkistä enemmän
Koehenkilöt
polkivat kuntopyörää ja tekivät puristustestin. Ne,
jotka saivat hokea ärräpäitä, suoriutuivat paremmin kuin
ne, jotka joutuivat toistelemaan neutraalia sanaa. Muistan,
kun Minna Kuukka mietti
Radio Novalla eräänä aamuna, että kyllä vain perkeleellä
nousee penkistä paremmin kuin himskatilla.
Pakkohan siitä on samaa mieltä olla!
4.
Kiroilu on älykkyyden merkki
Tutkijat
ovat kumonneet myytin, jonka mukaan sadattelijat
turvautuvat kirosanoihin sanavaraston puutteen takia. Kiroilu saattaa
jopa olla merkki
korkeammasta älykkyysosamäärästä. Toisin kuin voisi luulla,
kiroilevan ihmisen sanavarasto on yleensä laajempi kuin
ei-kiroilevan. Kiroilija käyttää kieltä muutenkin joustavammin ja
älykkäämmin kuin sellainen,
joka hillitsee itsensä.
5.
Olet luotettavampi ystävä
Kiroilu
yhdistetään rehellisyyteen, sillä kiroilija ei suodata sanomaansa.
Kansainvälisen
tutkimuksen mukaan käsitys
pitää paikkansa. Siinä selvitettiin ensin koehenkilöiden
kirosanojen käytön määrää. Sen jälkeen he osallistuivat
valehtelua mittaavaan testiin. Mitä enemmän kiroilua, sitä
vähemmän he valehtelivat. Tutkimuksen toisessa osassa selvitettiin
75 000 Facebookin käyttäjän kirosanojen käytön määrä
keskusteluissa ystävien kanssa. Ne, jotka kiroilivat eniten,
käyttivät myös eniten muotoiluja, joka aikaisempien tutkimusten
mukaan on yhdistettävissä rehellisyyteen.
6.
Olet kaikin puolin tasapainoisempi
Psykiatri
Neel Burton,
joka on tutkinut tunteiden psykologiaa, summaa yhteen kiroilun
hyvinvointia lisäävät vaikutukset: Kiroilu lisää verenkiertoa,
endorfiinituotantoa ja tuo yleisen rauhan, hallinnan ja hyvinvoinnin
tunteen. Mikä tahansa haukkuminen, sättiminen tai mollaaminen ei
kuitenkaan toimi. – Salaisuus
on siinä, että on kiroiltava harkiten ja suuttumuksen tunnetta
välttäen, hän
kirjoittaa.
Kiroileminen on terveellistä. Kiroilussa on primitiivisen magiikan
aineksia. Rumia puhuva siirtää pahan olon tai kivun kirosanaan,
joka sylkäistään itsestä pois. Psykologisesti voidaan ajatella,
että tunteet eivät patoudu, kun ne ilmaistaan avoimesti.
7. Kiroilu lujittaa yhteisöä
Samojen kirosanojen käyttö vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta, väittää uusiseelantilainen tutkimus. Työyhteisössä kiroilu voi olla kohteliaisuuden muoto: tunnen sinut niin hyvin, että voin puhua rumasti.
Useimmat meistä kiroilevat – ainakin satunnaisesti, jotkut lähes joka lauseessa. Koska kiroilua kuitenkin pidetään sivistymättömänä ja huonona tapana, ovat monet kilvan keksineet kirosanoista "vaarattomia" versioita, jotka kuitenkin tarjoavat lausujalleen sadattelun voimaa ja helpotusta. Mutta onko korvikkeilla sama voima kuin aidoilla voimasanoilla? Painokkaasti lausuttuna ne tarjoavat saman elämyksen vahvoine konsonantteineen, mutta herättävät ymmärrettyinä korkeintaan naurunhörähdyksen. Niistä puuttuu tabuun kajoaminen. Osa kiroilun voimasta taitaa tulla juuri kiellettyyn kajoamisesta ja käytön kontrollista.
Moni keksinee pääkirosanojen jatkoksi muutamia kiro- tai voimasanoja – mutta ei taatusti niin montaa kuin kiroguru Jari Tammi. Suuren kirosanakirjan neljännessä laitoksessa (2016) on kaikkiaan 5 721 hakusanaa suomenkielisille kiro- tai voimasanoille. "Suomalainen kirosanasto on todella rikas ja äärimmäisen elinvoimainen", Tammi sanoo. "Olemme ihan omalla tasollamme." Valtaosa 5 721 kirosanasta on variantteja pääkirosanoista. Tällaisia voi olla vaikka pirskatti tai saakeli. Näiden lisäksi kirjassa on listattu myös niin sanottuja alavariantteja, joita on tuhansia. Tällä mittarilla suomen kielessä on jopa lähemmäs kymmenen tuhatta kiro- tai voimasanaa. Määrä kertoo sekä suomen kielen notkeudesta että luovuudestamme käyttää sitä. Suomen tunnetuimpiin ja unohtumattomimpiin kiroilufraaseisin lukeutuvat ehdottomasti presidentti Urho Kekkosen myllykirjeessä korkeista virkamiehistä käyttämä ilmaus saatanan tunarit sekä hiihtäjä Marjo Matikaisen havuja perkele -huudahdus. Tammen mukaan nuorempi sukupolvi sekä kaupunkilaiset suhtautuvat kiroiluun vanhemman sukupolven edustajia rennommin. Nuoret ottavat hänen mukaansa kiroilun enemmän huumorilla. Huumorin kautta on syntynyt monia uudiskirosanoja, jotka ovat Tammen mieleen. Näitä ovat esimerkiksi englannista väännetty kraistler, hieman iäkkäämpi jumaleissön tai vaikka shaittiarallaa. Tammen mukaan voi sanoa, että elämme nyt – jos emme varsinaisten kirosanojen – niin ainakin hieman vähemmän karkeiden voimasanojen kuten konttorimanausten kulta-aikaa. Konttorimanauksilla Tammi tarkoittaa asiayhteyteen sopivaa kevyttä ilmaisua, joka toimii kuitenkin voimasanana. Sellainen on esimerkiksi Roope Ankan käyttämä voihan devalvaatio. "Suomessahan on helppoa, kun laittaa voimasanan eteen sanan 'voi', niin voi kiroilla melkein mistä ja millä sanalla vain."
Mikäs juttu se oikein on, että me, maailman onnellisin kansa, kiroilemme enemmän kuin muut? Vastaus voi jossain määrin liittyä Suomen historiaan ja suomalaiseen kansanluonteeseen. Tammen mukaan suomalaiset eivät vieläkään lukeudu maailman avoimimpiin ihmisiin, eikä small talk luonnistu samaan tapaan kuin monilla muilla. "Sellainen paine suomalaisten sisällä purkautuu kirosanojen kautta helpommin. Emme pysty kanavoimaan sitä muuhun sijaistoimintaan", Tammi yleistää. Aikojen saatossa suomalaisten kiroiluun tai voimasanojen käyttöön on voinut vaikuttaa myös kalevalahenkinen kulttuuri, johon liittyvät luonnonläheisyys, loitsut ja manaaminen. "Loitsuista kulkee suora ketju kirosanoihin. Kiroilu on myös loitsumista eli joko hyvän tai pahan viestimistä hokemalla tiettyä sanaa", Tammi sanoo.
Tammi on listannut kiroilulle noin viisikymmentä erilaista käyttötarkoitusta. Niitä ovat muun muassa pettymys tai kipu (ei helvetti, ai saatana!) sekä ihastelu tai tsemppaaminen (ui saakeli, vittu oot hyvä). Kiroilu tapahtuu usein refleksinomaisesti. Jotainhan on pakko huutaa, kun sääri kolahtaa tv-tasoon. Aika usein kiroilu liittyy tilanteisiin, kun tapahtuu jotain yllättävää tai kun jokin asia menee päin seiniä – eli niin sanotusti päin helvettiä. Onpa kiroilusta mitä mieltä tahansa, eri tutkimusten mukaan siitä voi olla hyötyä kiroilijalle itselleen.
Suomessa kiroilu ei ole yhtä suuri tabu kuin monissa muissa maissa. Joissain tilanteissa kiroilu voi toimia viestin vahvistajana. Asiayhteydellä ja hetkellä on suuri merkitys siihen, toimiiko kiroilu toivotulla tavalla tai onnistuneesti vai ei. Erittäin oivallisia hetkiä tai tilanteita noitumiselle ovat vaikkapa talvipyöräily, voimanosto sekä keihäänheitto, etenkin jos huutajana on legendaarinen Seppo Räty. Vääriä paikkoja kiroilulle on vähintään yhtä monta kuin oivallisia. Myös sillä kuka kiroilee on merkitystä. Vaikka Suomessa suhtaudutaan kiroiluun melko liberaalisti, olisi käsittämätöntä, jos pääministeri tai presidentti kiroilisivat julkisesti. Kohu olisi valmis. Kiroilu kiperässä tilanteessa on kuitenkin ymmärrettävää. Joissakin tilanteissa kiroilu voi olla refleksi ja mennä "suojauksen läpi". "Pitää olla armollinen", kuten Tammi sanoo. Etenkin vanhemmat sukupolvet on opetettu siihen, että kiroilu on rumaa. Etenkin lasten kuullen kiroilua monet haluavat välttää. Siitä huolimatta lapset harvoin elävät sellaisessa kulttuurityhjiössä, etteivät kuulisi ja sitä kautta oppisi kirosanoja. Tärkeämpää on oppia, että on tilanteita, joissa ei sovi kiroilla.
Tavallaan voi olla jopa hyväksi, että oppii edes osan yli 5 000 suomenkielisestä voimasanasta. Näistä voi kehittää omia johdannaisiaan, jotka eivät välttämättä kuulosta yhtä rujolta kuin sana, johon ne pohjautuvat. Parhaimmillaan kielellä leikittely kehittää omaa kielellistä ilmaisua ja laajentaa sanavarastoa. Luovasti kiroileminen on myös hauskaa.
Monet suomen kielen kirosanat ovat voimakkaita ja monikäyttöisiä. Ykkössijan Me Naisten päräyttävimmän kirosanan äänestyksessä vei voimasana, joka "uhkuu suomalaisuuden syvintä olemusta" eli: perkele. Kirosanakyselyyn vastanneet kertoivat ottavansa voimasanoja lausuessaan huomioon sen, miltä sana kuulostaa tai mitä se merkitsee. Osalla kirosana taas lipsahtaa suusta sen enempää ajattelematta. Kirosanoista ja niiden käytöstä myös pidetään. Eräs kyselyyn vastannut tiivistikin tyhjentävästi: "Se tulee aina suoraan sydämestä." Vastaajien omia ehdotuksia kertyi ilahduttavan paljon. Niihin lukeutuivat esimerkiksi isovanhemmilta opitut leetana, peijooni ja kehveli, tutuista kirosanoista yhdistetty vittusaatanaperkele ja väännetty himspkatti sekä eläimiin liittyvät hevosenlehmänvittu ja sianvitunliipasin. Monet ehdottivat myös kirjoista ja sarjoista tuttuja kirosanoja:
Jeskamandeera: "Kontio ja Parmas. Sumeliuksen hokema!"
Bassibasuuki: "Haluaisin suomalaisiin kirosanoihin hieman mielikuvituksellisuutta ja mielestäni Tintin kapteeni Haddock onnistuu tässä."
Pannahinen: "Aku Ankastakin tuttu parahdus, 'Voihan pannahinen!' on erittäin rehvakas ja kuulijansa yllättäjä hauskalla tavalla."
Vastauksissa oli myös paljon luovia ja oletettavasti itse keksittyjä voimasanoja:
Örkele: "Ei perinteinen kirosana, mutta omaa silti kaikki kirosanan komponentit ja kuulostaa miehekkäälle kun päästää pitkän ärrän kanssa.
Pahukkeri: "Ei liian tuhma."
Törkymöykky: "Riittävästi ärrää."
Surenkettu: "Ei ole niin vulgaari."
Perkele sai äänestyksessä 44,1 prosenttia äänistä ollen ylivoimainen voittaja. Vastauksissa sitä kuvailtiin muun muassa ytimekkääksi, teräväksi, tehokkaaksi, voimakkaaksi ja rouheaksi. Monia miellyttää erityisesti sanan lausunta ja pärähtävä r-kirjain. Usean mielestä kirosana kerää myös kunnioitusta ulkomailla. Vakuuttava sana toimii suomalaisten mielestä joka kerta.
"Siinä on oma, kunnioitusta herättävä tuntu oikein täräytettynä."
"Uhkuu suomalaisuuden syvintä olemusta."
"Sillä tekee vaikutuksen myös suomea taitamattomaan."
Lähteet:
Mari Paalosalo-Jussinmäki, Eeva, 20.10.2020, lähteenään: Emma Byrne: Swearing is good for you (2017). Feldman, Lian, Kosinski, Stillwell: Frankly, we do give a damn (2017).
Ylen, Iltalehden ja Ilta-Sanomien artikkeleita vuosilta 2018-2021
Kirosanakeidas
Kiroiloja joka makuun!
Lähde: Jari Tammi: Suuri kirosanakirja (2016)
ahdistajainen
Vaikka kirjalliset todisteet puuttuvat, juuri tällaisia hurjuuksia mitä todennäköisimmin manattiin isoisän aikaan. Voi ahdistajainen, jättäkää jo rauhaan!
ahdistus ja tuska
Frustraatioventtiiliksi ankean hyvä tuskailu. Sopii niin nuorelle naiselle kuin radioon. Voi ahdistus ja tuska!
alakerran äijä
Perkeleeseen viittaavaa tuttavallisuutta, kun halutaan taivasteluun vivahde-eroa. Voi alakerran äijä!
Alaskan kesä
Madagascar-elokuvan pingviini tietää, mistä hupimanaukset on tehty: kontekstista ja paradoksista. Voi Alaskan kesä!
Anna mun (kaikki) kestää
Masentava, syyllistävä päivittely on kiroilulle sopivaa likaista peliä, joka kestää äidiltä tyttärelle. Anna mun kaikki kestää, miksi sun piti mennä rikkomaan vielä sekin, etkö koskaan kasva aikuiseksi!
barracuda
Rytmikkäästi lausuttuna ansiokkaan terävä kevytmanaus. Pyhä barracuda!
belsebuubi
Nyt on paha irti. Kaikkien langenneiden enkelien päämies. Beelsebub esiintyi Uudessa testamentissa riivaajain ruhtinaana, jonka Jeesus samaisti Saatanaan (Matt. 10:25). Voi belsebuubi, olisko jo aika ottaa järki käteen?
daadana
Nuhanenäinen saatana, flunssan aikana siihen turvaudutaankin herkästi ja korostetun tietoisesti. Daadana, mikä duha.
Doh!
Homer Simpsonin hokema, kun hän turhautuneena tajuaa, että asiat ovat taas menneet pieleen tai vastoin suunnitelmia. Homerin Doh! valittiin vuonna 2004 Britannian parhaaksi tv-komediasarjan iskulauseeksi. Voi doh. Toisaalta oliki fiilis, että nyt menee jotain pieleen.
ei hyvää päivää
Uskomattoman suosittu kirokorvike, varsinkin sanavalmiiden tamperelaisten makuun, kun jossain ei ole mitään tolkkua. Ei hyvää päivää että voi olla pohkeet jökissä eilisestä!
ei oo todellista
Alaikäistä epäuskoa, protestia tai inhoa osoittava suosittu tuskahdus. Siis ei oo todellista!
ei tuu kesää
Malliesimerkki nykynuoren siunailusta. No ei tuu kesää!
elämän karut kävyt
Leviää nuorison keskuudessa kuin metsäpalo. Voi elämän karut kävyt ja kyrsimysten kärsimys! Karun elämän karut kävyt!
etanan elimet
Humoristinen kiroletkautus. Etana merkitsee kuvaannollisesti myös esimerkiksi saamatonta ihmistä. Voi etanan elimet!
faaraon pieru
Espoossa kasvanutta kiroilutaidetta, pyramidinkestävää yskänlääkettä. Voi faaraon pieru tätä moskaa.
fortte perkeles
Kuortaneen suuri poika, Heikki "Kuisma" Klemetti (1876-1953) se tässä ärjyy. Siinä vasta värikäskielinen, pelätty ja ilkeä musiikkikriitikko sekä kuoronjohtaja, joka pilapiirrosmaisesti huitoo käsiään ja raivoaa verenkiivauden vallassa laulajille tukka pörrössä ja silmät kiiluen: Fortte perkeles!
fuckinin laki
Nuorisoviisastelu, kun Murphyn laki ei enää riitä. Voi fuckinin laki!
heekutti-peekutti
Toddlerismi hemmotelluille tenavatähdille, kiukutteleville mammanpojille ja oikutteleville tytöntylleröille, onhan lapsellakin oikeus puolustuspuheenvuoroon. - Joo, heekutti-peekutti sulle!
helvetin peräseinä
Peremmälle ei enää pääse. Voi helvetin peräseinä!
hemuli
Varsinkin nuorten tyttöjen mieleen. Muumi-kirjoista tuttu. Voi hemuli mitä löpinää. Voi hemuli nyt sentään! No voi hemuli teitin kaa!
heviletti
Manaus kantrimusiikin ystäville. Mutta voi heviletti, miksi, OI MIKSI, niiden päälle oli pitänyt heittää salaattikastiketta tai mitä möhmää nyt olikaan?
hevon huttu
Ei tule keittoa, ei hutunkeittoa. Maataloudesta sinä et ymmärrä hevon huttua.
hilikutti
Ja välillä tulee takapakkia: Voi hilikutti kun vituttaaki niin saamaristi.
hilpatti
Voi hilpatti, nyt tuli joku katko.
hilupilttuu
Puusepältä kuultu manaus, jonka merkitys pakenee naisen hameen alle. Hävyttömästä mielleyhtymästä huolimatta lähinnä lastenhuonetasoa, vaikka tätismi onkin. Hilupilttuu sinun kanssasi!
himmatti
Murresana himmastua tarkoittaa kiivastua, suuttua. Voi himmatti, ku sielä sattaa tuas kovast.
himpatinvimpatti
Irkkaaja Nannuskan kirokorvike huulia hauskasti hytkyttää. Voi himpatinvimpatti!
himpsun pimpsun
Taidesilmälaseilla varustettu, hieman hömssy akateeminen kolmekymppinen nainen on tämän kanssa kotonaan (tai pihalla). Voi himpsun pimpsun!
himpsutikeikkaa
Marge Simpsonin suuhun tekstityksessä laitettu kirokorvike. Himpsutikeikkaa!
himpura pimpura
Terrierimäisen lapsekas ärrittely indikoimaan harmitusta. No himpura pimpura sentään!
hirttinen
Mahdollisesti jotakin tekemistä hirttämisen kanssa. Voihan hirttinen!
hirven kalut
Hämäräsokeakin löytää etsimänsä. Hirven kalut sentään!
hirvistys
Hirvistyksellistä, kuten Tikru sanoisi. Hirvityksen ja irvistyksen näppärä kontaminaatio herättää jokaisen metsäkiroilijan hirvestyshalut. Voi hirvistys että minä inhoan tätä! Voi hirvistys ja voi kauhistus.
hittopirupiru
Riitta Uosukaisen pojan mukaan äidille sopiva kirosana. Hittopirupiru!
homeiset paavin pallit
Irkkaaja Adele Anguish tuumii, että ei taida olla hänellä tuo kirosanojen korvailun jalo taito oikein hallussa, mutta mikäs vika tässä on?: Voi homeiset paavin pallit!
hornan hillerit
Sotamanaukselta kuulostava kirorullate. Hornastakin tulee ihan mediakelpoinen, kun se valjastetaan jyrsijöiden vedettäväksi. Tele Finlandin TV-mainoksesta: Voi hornan hillerit, mikä kännykkälasku!
hurjimus ja kurjimus
Voi hurjimus ja kurjimus. Siihen kyllä tottui yllättävän nopeasti.
hurskas kurjuus
Sama kuin nobelistikirjailija Frans Eemil Sillanpään toinen pääteos, sisällissotatilitys vuodelta 1919. Hurskas kurjuus, mitä synnin määrää!
hyrvätti
Aika karmaisevan kuuloinen vaihtoehtokirous irkkaaja Vallettilta, oikein kiromaailman räkäkiekkoa. Hyrvätti!
hyvä hyyskäys
Ei tyrmää, joskaan ei jätä kylmäksikään. Hyyskä tarkoittaa käymälää vähän kuten hyysikkä tai hyysi. Hyvä hyyskäys!
iloriemu
Vanhojen valitusta. Joku voisi hieman karsastaa tällaista sarkastista kiroilua, jossa ahdistuksen maitovankkureiksi valjastetaan positiivisia tunteita. Mutta toiseen hengenvetoon toivottavasti sallisi kaikki kukat ja rikat. Sotkamosta taltioitua: Voi iloriemu ja rieskanen pieru!
isäkilin vehkeet
Irkkaaja Päkelän kiromuodostelma. Voihan isäkilin vehkeet!
itun kittu
Ovelaakin ovelampaa. Genitaaliset siltapilarit raudoitettu, tuhmuuskerroin ladattu, kaikki puhtaasti leikin varjolla. Voi itun kittu!
jeekulis
Teelusikkamummojen piipitystä. Voihas jeekulis.
jeestenttas
Kukkahattutätimäinen huudahdus. Sotkamosta: Jeestenttas, kun on tuolla lapsella pyöreet silmät!
johan nyt on maailmanloppu
Näin voihkii Rosina Käkriäinen rynnätessään pihalle, jossa niin isot kuin pienet lapset riehuvat. Johan nyt on maailmanloppu!
jullijalli
Kurikasta vuosituhannen alussa taltioitua uskonnollista slangia: jullijalli on Jumalan synonyymi. Voihan jullijalli!
jumankekkale
Tulevaisuus taattu. Erityisesti postmodernit jälkijupit ja trendilehteä kampaamossa selaavat naissinkut saavat jumankekkaleesta uskomatonta potkua elämäänsä. Jumankekkale tota perää! Ei jumankekkale mitä brutaaliutta!
jumankeppastiinakaroliina
Valehtelevatko korvat, vai onko tämä feminiininen voimasana? Muuten olen sitä mieltä, että hyrsänjeebo ja jumankeppastiinakaroliina ovat hyviä ilmauksia, joiden käyttöä on voimakkaasti lisättävä.
jumpahuiti
Liikunnallisen nuorteva pelimannimanaus, halitulijallaa. No jumpahuiti, sehän tuli ku Räikkösen suusta.
jumpejampe
Leluisan bongobongo, rennokas ja ilmava. No voi jumpejampe sanon mie.
juppelis
Tämä kaikui useinkin 1960-70-luvuilla Helsingin kaduilla. Jupihtavuudestaan huolimatta kollo. Voihan juppelis!
juukelispuukelis
Voi juukelispuukelis kun on ihana poika.
jyrinä ja jylske
Kapteeni Haddockin manaus. Jyrinä ja jylske!
jyrinän järinä!
Ukkosta ja maanjäristyksiä. Jyrinän järinä sua!
jyrinän tärinän tärske
Vedenalaisia maanjäristyksiä. Jyrinän tärinän tärske!
kakkakekkuli
Kuuden koon kirokomistus täynnä rakkautta ja ystävyyttä. Voi kakkakekkuli senkin himpelö.
kakkelinkirva
Irkkaaja X-baconin ehdottama vaihdoke, sananmuunnos tiedätte mistä. Voi kakkelinkirva!
kalussa vika
Tätä käytti Lullin Kalle suuttuessaan. Ja kalussa vika!
kamelin kellit
Eläinpallittelua. Kaksi kyttyräistä on siellä alapuolellakin. Voihan kamelin kellit!
kehvetti
Pohjois-Karjalassa bongattua kehvelismiä. Kiihtelysvaarasta: Kehvetti kun se kulukkoo kahta puuta myöten.
ketkutti
Ketkun helkutti. Siis mitä ketkuttia?
kieksaus
Häränpyllyä pakkoraosta. Murteisesta huudahduksesta tämän päivän tädittelyyn. Kieksaus sentä.
kihveli
Kehveli-tyyppinen mullantuoksuinen kiropölyte. Kihveli eli kehveli on luonti- tai rikkalapio. No voihan kihveli, hirmu pileet lauantaille tiiossa konttausmatkan päässä ja minoon toisaalla.
kiitos ja ylistys
Vähän rajaa! Pakko lausua ironialla, jotta kelpuuntuisi kirosanojen joukkoon. Kiitos ja ylistys, taas oma maali.
kikkeliskokkelis
Mitäs läksit nii. Sul on mun luonto. Ota riehumalla hiki. Heko keko kikkelis kokkelis! Sopiva kukkelissana aivollisesti terveen nuorison käyttöön lauantaiyön pikkutunneilla tai arkityöpäivän fesemeeminä kaikella hysteerisyydellä. Usein bussipysäkeillä bongattu Kikkeliskokkelis-mies oli Aake Kallialan legendaarisimpia hahmoja Pulttibois-sarjassa (1989-91).
kikkelström
Penis puettuna sukunimeksi. Voi kekkosen kassit ja kikkelström!
kissan kinttua
Maalaisvähättely tyyliin: Mitä vielä! Vihdistä: Kissan kinttuu!
kissankitti(ä)
Oletko niin väsynyt, ettet jaksa kissaa sanoa? Sitten vain pallea rottingille ja katinkonttimaisesti kittiä päälle. Heinävedeltä: Minä ounastelin jottois siellä muitaa immeisijä, kissankittijä.
kissankosto
Tämä on se kauhea. Jonakin päivänä kaikki on toisin. Voi kissankosto mikä päivä.
kissan munat
Kissanrapsutusta kiroilijan näkökulmasta. Voi kissan munat mikä topicci.
kiukustuksen kukkanen
Vähintään kolme pikkusormea ylhäällä pitävä päivittely. Voi kiukustuksen kukkanen.
kovalykky
Käyttäjäkunta lukeutuu lukeneistoon, suivaantuneet suvaitsevaistoon ja muut vain luottavat vaistoon. Kangasniemeltä ja Laukaalta: Voe työ kovalyky kakarat, ku tiette pelekkee pahhoo! Kovalykkyäkö sinä aena siellä hyppeät!
kraistler
Autoteollisuuden lahja voimaballadisanastolle. Tai sitten ei. Englanniksi lausuttu kristus kertoo kuitenkin autosuosikkimerkikseen Chryslerin. Gigatyylikästä. Voihan kraistler! Tsiisas Kraistler mikä hinta.
krokotiilin munakotelo
Kerran Turussa opeteltiin äidinkielen tunnilla kirosanoja, koska ne kuuluvat tähän kieleen olennaisesti, ja annettiin tehtäväksi keksiä omia. Kilpailun voitti tämä Kimmon ja kumppaneiden luomus. Voi krokotiilin munakotelo!
kuratti
Ravan läiskimä kiroroiskuma. Kuratti on ripulitauti. Elias Lönnrotin Suomalaisen Talonpojan Koti-Lääkärissä (1856) luetellaan Tawallisimpien pitkittäwien wikojen ja tautien kohdalla mm. seuraavat ulostusongelmat: watsuri, wetelä, ulkotauti, watsatauti, hiwennys, kuratti, ripakka ja ruikka. Näillä kohtauksilla luonto usein puhdistaa ja wapauttaa ruumiin kowemmista taudeista. Leksikaalisena morfeemina agglutinoituneisuutta: kurat + ti. Viron kurat tarkoittaa perkelettä: se on vahvana kirosanana myös sen verran yleinen, että neuvostoajalla joku harhaanjohdettu venäläisvirkamies käytti sitä pitkään toveri-merkityksessä kaikkien erisnimien edellä. Kuratti vie, nyt otetaan pelimiehestä mittaa!
kurimuksen kurkku
Kurkuista syvin, kosteusprosentti tuhat. Kurimuksen kurkku on kalevalaisesta runoudesta tuttu, Tuonelaan imevä merenpyörre. Voi kurimuksen kurkku ja perikadon peruna!
kurimus
Virranpyörre, juopa tarkoittaa tänä päivänä usein pelkkää helvettiä. Myös rankka ahdinko, repivä koettelemus. Voi kurimuksen kurimus! Voi kurimus ja elämä!
kurjuuden kurjuus
Maksimaalisen kurjuuden toteava synkkämielinen murina, kun elämän kureliivit eivät anna hengittää. Kurjuuden kurjuus, ollos teinielämäni surkeaa. Voi kurjuuden kurjuutta! Voi kurjuuden karmeutta! Voi kurjuuden multihuipennus!
kutturaisen sutturainen
Pilttienkin kuullen sopivaa päiväkotikamaa. Voi kutturaisen sutturainen!
kyttäävä pirunpaska
Punkaharjulta tulee tämä ansioke. Voi kyttäävä pirunpaskoo.
kärppänen perkkele
Tässä taistellaan aamuöisiä häiritsijöitä vastaan rehevällä suomalaisella sisulla, samoin kuin lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kärppänen tarkoittaa kärpästä, mutta on myös kärpän diminutiivi merkiten siis oikein vihulaista luikkua. Kun kyseistä manausta päräytetään, jotain tosi tärkeätä on riistäytynyt käsistä. Kärppänen perkkele!
kökköpökkö
Irkkaaja Nannuskan viehkonpiehko kirokorvike. Siviilissä voisi tarkoittaa myös kakkapökälettä. Voihan kökköpökkö!
lortti
Tämän deskriptiivisen substantiivin merkityksiksi löytyvät nahjuksen ja vetelyksen lisäksi myös puun vuosikasvain ja hiiren papana. Voihan lortti mikä saundi.
lusifeerus
Helposti yliampuva voimasana, joka toki hätkähdyttää muttei penetroidu. Voiha lusifeerus.
murkele
Tämä luontoääni hyrisee kuin Valmet 20 -traktori. Jo nyt on murkele.
paschka
Saksan sch-äänteellä paskastakin tulee hurttia. Kerpeleen uittu paschka stna.
perhosen peräpukama
Nolo juttu itikallemme. Revi siitä pelihoususi kun oikein tulistuttaa. Voi perhosen peräpukama!
Perkjärvellä saatavana junalautoja
Kunnon kirosanakierrätys, todennäköisesti kaksitoistasäveltekniikkaa hyödyntäen. Tämänkaltaisilla lausesadatuksilla on miellyttävä tapa elää ja luikertaa kuin käärmeellä, joka ei pysy korissa. Ja kummasti tämäkin näyttää antavan helpotusta. Perkjärvellä saatavana junalautoja!
pettuvirkele
Kirosanat voi kepeästi kätkeä sananmuunnoksen tekosiveelliseen ja hauskaan kuosiin tilanteen sitä vaatiessa. Voihan pettuvirkele!
pimpparauta
Pirkka-Pekka Peteliuksen laulama (1985) lieväri. Kansanomainen nimitys triangelille. Siis pimpparauta!
prrrkksaapas
Hauska esimerkki kirjallisesta kiroilusta. Prrrkksaapas, toi jehvetti tuli ohitettua ennen polkuja, eikun perään.
purkaman perkama
Osui ja uppos! Tämäntyyppisiä kieroon tuplaantuvia erikoismanauksia sikiää lähes joka kirosanasta. Voi purkaman perkama!
pyhä paviaani
Pyhäkiroilun punapyllyilyä. Oon nähny nytte ja voi pyhä paviaani miten huono se leffa oli.
ripulin rapula ja rahapula
Näin manasi Valtteri, kun köyhyys yllätti. Arjen kolmiyhteyttä, tietysti siltä humoristisemmalta osastolta. Voi ny ripulin rapula ja rahapula!
ripulinroikaus
Kirofonetiikan lakien mukaan konsistenssi on jo melko limaista. Voi ripulinroikaus!
sattuviitana
Sanamuunnosten kirohelmiä. No voi sattuviitana!
shittentaagen
Huonona päivänä kaikki menee vikaan. Shittentaagen, nyt tulloo nyrkkiä poskehen notta!
suolikaasu
Hidaslukuinen, puhaltava, vahva jälkimaku. Kyyristelijöille, pyllistelijöille, miksei myös bodypump-tangon kanssa läivääjille. Suolikaasu soikoon!
synkkä saatana
Harvinainen, mutta toimiva attribuutti sarvipäälle. Voi synkkä saatana sentään!
tulta ja sarvipäitä
Juhanin sadattelua Seitsemässä veljeksessä, kun on syntyä veljestappelu Venlasta. Käy halkoos, Aapo, ja kajahdelkoot Jukolan seinät pääkallojen haljetessa. Tulta ja sarvipäitä!
tuonelan tupajumit
Tuonelassa tumajumit eivät nakertele mitään. Ne eivät tee töitä, vaan laiskottelevat. Voi tuonelan tupajumit sentään!
turskatin turskatti
Kapteeni Haddockin yleisin yhdistelmämanaus. Turskatin turskatti!
vaikeroivat vompatit
Aku Ankan parahde. Voi vaikeroivat vompatit!
vareksen kraakku
Kirosana kuin kutsuhuuto. Vareksen kraakku tai vain kraakku on variksenmarja. Kraakun toinen yhtä vanha merkitys on padankannatin. No tyhmiä ovat, voi vareksen kraakku!
vinkaleen vonkale
Kuopiolainen kiroilo. Voe vinkaleen vonkale!
vittisen vattinen
Tämä maistuvainen on paistettu Tyrwäällä. Sieltä on taltioitu myös sanonta: Ei tästä tu vittistä eikä vottista – näin sanotaan työstä, joka ei oikein mene putkeen. No voi vittisen vattinen!