
Hyvinvoinnin vuosikalenteri eli hyvinvointiteemapankki
Tervetuloa monipuolisen hyvinvoinnin maailmaan. Tältä sivustolta löydät hyvinvointiin liittyviä ja/ tai hyvinvointia tukevia teemoja joka lähtöön ja joka menoon. Kaikkea kaikille ja jokaiselle jotakin!
Teemat jakautuvat 1) teemapäiviin; 2) liikkuviin teemapäiviin, joiden päivämäärät vaihtelevat vuosittain (joko tietyn kaavan mukaan, joka on ilmoitettu kunkin päivän kohdalla, tai ilman kaavaa; jälkimmäisessä tapauksessa tarkka päivämäärä/ pidempi aikaväli on kunakin vuotena tarkistettava googlaamalla tai esimerkiksi sivustolta daysoftheyear, (josta löytyy moneen teemaan myös lisätietoa); 3) teemakuukausiin. Ohessa teemat on esitelty edellä mainitun jaon mukaisesti kronologisessa järjestyksessä. Teemakirjo on sangen monipuolinen: Löytyy puhuttelevia teemoja niin lapsille ja nuorisolle kuin aikuisille ja senioreille. Luontoteemoja ja kulttuuriteemoja on runsaasti ja monipuolisesti. Teemat ovat suoraan hyvinvointia koskettavia tai niitä tavalla tai toisella tukevia. Suoraan tiettyihin sairauksiin liittyvät teemat on rajattu pääosin teemaston ulkopuolelle. Lista pyrkii olemaan mahdollisimman yleispätevä ja mahdollisimman montaa ihmistä ja tahoa puhutteleva. Jos teema ei avaudu suoraan nimestään, sen jäljessä on pieni esittely; toisinaan voi olla joitakin vinkkejä (esim. lukuvinkkejä) tai muuta kivaa infoa. Esittelyjä tulee nyt pikkuhiljaa, jahka ehdin niitä laatia. Valmiina on tällä hetkellä tammi-elokuun esittelyt; teon alla juuri nyt syyskuun teemojen esittelyosiot. Lisäksi valikosta löytyy omina kohtinaan muutama ekstrateema:
Karjalan kielen keidas (jossa on nyttemmin mukana erikoissanasto; osion kokonaislaajuus on 217 sivua! Osio julkaistu 5.3.2025). Erikoissanasto on eräänlainen tutustujan sanastojohdatus karjalan kieleen. Tavoitteena on luoda mielikuvaa karjalan kielen uloitteikkuudesta. Sanasto sisältää mm. ♡ erikoisia sanoja ♡ hauskoja sanoja ♡ sanoja, joilla on metka merkityskenttä ♡ sanoja joille ei löydy vastinetta suomen kielestä ♡ erityisen elämystarkkoja sanoja ♡ söpöstelysanoja ♡ riskisanoja (faux ami), jotka näyttävät tutuilta, mutta tarkoittavatkin aivan muuta kuin luulisi ♡ jonkin verran idiomeja. (Huom. Karhuaiheisen karjalan kielen pikkusanaston löydät maaliskuusta, kohdasta Maailman karhupäivä, 23.3.)
15-kielinen hauskojen sanojen kokoelma
Silkkahansikasetiikka
Ajatelmaosio Filosofiaa milosofiaa xylofoniaa (päivitetty 24.3.2025)
15-kielinen Fortuna-osio Onnettaren metkuista
Savon kielen osio
Rakkausosio (sisältäen meänkielistä aineistoa sekä rakkaussanaston: karjala, tanska, hollanti)
Uniosio
Positiivisen ajattelun osio
hauskanen Kirosanakeidas sekä
Herkkukeidas (Herkkusuun vinkistö eli Himmerigsmundfuld-lista + ruokaohjeita)
Hyvän mielen tsemppikorneri
Jaan Kaplinski: kaplinskilainen etiikka ja tieto-oppi (50s.). Julkaistu 9.4.2025.
Korsikankielisiä sananlaskuja etc.
Suomalaisia sananlaskuja etc.
Ekstrateemoihin tulossa vielä:
1) 26-kielinen Euroopan kielihelmiä and then some -erikoissanasto (sanoja, idiomeja etc.)
Kielet: suomi, viro, livvi, meänkieli, kveeni, Pohjois-Inkerin murre, inarinsaame, ruotsi, tanska, norja, islanti, fääri, saksa, sveitsinsaksa, itävallansaksa, luxemburg, namibiansaksa, hollanti, afrikaans, englanti, Australian slangi, ranska, espanja, portugali, italia ja sisilia. EDIT: 16.4.2025: TÄMÄ ON JUURI NYT TEON ALLA. Arvioitu laajuus 800s.+ Jos kielet ovat INTOHIMOSI, niin tämä on Sinulle!
2) Uussuomen esittely: Kyse on luomisen alla olevasta uudesta suomen kielestä suomen kielen sisällä ja suomen kielen rajoja venyttäen. Uussuomen luominen on uusin kieliprojektini. Osiosta löytyy jo alustava esittely, eli löydät sen jo valikosta.
Voit seurata sivustolta teemaesittelyjen kehkeytymistä, ne tulevat näkyviin yksi kerrallaan, sitä mukaa kun ehdin niitä laatia. Myös googlaamalla löydät teemoista lisätietoa, ensi hätään.
Miten tämä hyvinvointiteemapankki syntyy:
Käytän prosessissa kolmea metodia: muurahaisen metodi, mehiläisen metodi ja perhosen metodi. Muurahaisen metodissa korostuu tiedon järjestelmällinen kerääminen, ja se on suoritettu suurimmaksi osaksi sen runsaan 30 vuoden aikana, jonka opintoni kestivät, se on perustietopohja, josta nyt ammennan. Mehiläisen metodi on puolestaan sen tarkoituksenmukaisimman ja mehevimmän tiedon suodattamista siitä jo kerätystä tiedosta ja toisaalta se on myös tiedon päivittämistä, hunajan keräämistä. Perhosen metodi taasen on luovuuden menetelmä, tiedonkeruu ei ole suoraviivaista, vaan siihen astuu myös ns. onnelliset sattumat ja onnenkantamoiset ja yllättävät liitokset ja saumakohdat. Tietoa lähdetään etsimään mielessä silmämääräinen tavoite, mutta polku ei ole lukkoonlyöty. Siinä katsotaan, mitä sillä kertaa löytyy, mihin sillä kertaa polku vie, se on sukua bricolage-menetelmälle, jossa valmisteltava/ valmistettava asia kyhätään kokoon kulloinkin saatavilla olevista aineksista. Kartoitan kulloinkin saatavilla olevan ja sitten kyhään esittelyn. Erikoisella tavalla, nuo 3 metodia toimivat jatkuvasti kuin harmoniassa, tukien ja täydentäen toisiaan. Pyrin esittelyissä liittämään uutta ja vanhaa sekä tuomaan aina mukaan myös jotakin yllätyksellistä, niin esittelyissä kuin vinkistölistoissa. Teema jää aina myös avoimeksi jonkin muun tulla, siten noudatan tekemisessä kaplinskilaishenkistä kaiken ihmeellisyyden tunnustamisen periaatetta, teemat eivät ole lukkoonlyötyjä, vaan hengittäviä, ehdotelmia siitä, mihin voisi tutustua. Siten, teemoja voidaan myös aina määrättömästi päivittää ja rakentaa yksilöllisesti, tarpeen mukaan. Tuntuu kuin nyt olisi käytössä koko arsenaalini, pohjia myöten, ja samalla opin jatkuvasti myös uutta. Alkaa tuntua siltä, että koko koulutukseni, koko se tiedonkeruuprosessi, on tähdännyt tähän päämäärään, maailman monipuolisimman hyvinvointiteemapankin laatimiseen.
Hyvinvointiteemapankin tarkoituksena on saattaa hyvinvointiteemat käytännössä kaikkien saataville.
Teemoja voi käyttää niin opetuksessa kuin virkistystoiminnassa,
kouluissa, päiväkodeissa, kaikenlaisissa päivätoiminnoissa,
yrityksissä ja ennen kaikkea: koska niihin on kaikilla vapaa pääsy,
itse kukin voi käyttää niitä henkilökohtaisessa elämässään,
kun haluaa tuottaa iloa ja hyötyä kanssaihmisilleen tai kun haluaa
keskittyä parantamaan omaa hyvinvointiaan. Huom.
Vaikka teemapäiville onkin virallisesti määritelty tietty ajankohta vuodesta, mikään
ei estä hyödyntämästä niitä minä tahansa ajankohtana, kun jollekin
teemalle tarvetta herää, sikäli kannattaa tutustua koko vuoden teemastoon ja napata niistä mukaan itselle tärkeät. Toive: Kun otat käyttöön teemoja, toivon että mainitsisit siinä ohessa tästä sivustosta, jotta mahdollisimman moni voisi löytää Hyvis-Suomen hyvinvointiteemojen pariin.

Keille hyvinvointiteemapankki on tarkoitettu
Tämä sivusto on tarkoitettu työkalupakiksi aivan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta ja toisten hyvinvoinnista.
Koulujen tai
päiväkotien toimijat, kerhojenvetäjät,
yhdistykset
ja
yritykset voivat valita vapaasti
aina halutessaan
teemapankista
teeman/teemoja,
joita haluavat tuoda esille, haluamallaan
tavalla.
Oppijat-opiskelijat voivat valita teemapankista teemoja, joita työstää esimerkiksi jonkin kerhotoiminnan tai muun vapaa-ajan toiminnan puitteissa. Kenties joitakin teemoja voisi työstää verrattomasti jopa opintojen puitteissa: Rohkeasti vain opelta kysymään, kävisikö sellainen! Moni teema sopii oivallisesti esimerkiksi ryhmätyönkin aiheeksi tai arvokkaaksi esitelmän aiheeksi. Se, että opiskelija perehtyy itsenäisesti teemoihin voi hyvinkin lujittaa hänen suhdettaan hyvinvointiteemoihin ja luoda arkeen lisää mielekkyyttä, kun on tekemisissä inhimillisesti ja itselle henkilökohtaisesti tärkeiden teemojen kanssa, sitä enemmän jos voi vielä jakaa tuotoksensa toisten kanssa, jolloin se lujittaa vielä yhteisöllisyyttäkin. Itse osallistuminen saa osallistujan motivoitumaan ja sitoutumaan omasta ja muiden hyvinvoinnista huolehtimiseen henkilökohtaisella tasolla. Onko lopulta mikään tärkeämpää kuin hyvinvoivat, oman ja muiden hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja sujuvaan kanssakäymiseen sitoutuneet ihmiset!
Yksityishenkilöt voivat hakea teemapankista teemoja, joita
juhlistaa ja/tai tuoda esille vaikkapa perheen sisällä tai
ystävien/ tuttavien
kesken. Teemastosta löytyy
runsaasti myös hauskasia hassutteluteemoja – hyvinvointia
toki edistää myös onnistuneet
irtiotot
arjen vaatimuksista! Listalta löytyy kivasti esimerkiksi polttareihinkin sopivia teemoja ja joulunodotusta syventäviä teemoja.
Hyvän putki, hyvän jatkumo
Hyvinvointiteemapankin tavoitteena on tarkentaa hyvinvointifokusta, tuoda hyvinvointi arkeen ja vapaa-aikaan aiempaa tiiviimmin ja kokonaisvaltaisemmin läsnäolevaksi sekä ylipäänsä herkistää ihmiset hyvinvointiteemoille, niin että tavaksi voisi tulla jokakuukautinen hyvinvointiputki. Eikö olisikin mukavaa, jos olisi joka kuukausi tulossa useaan otteeseen jotakin kivaa hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavaa, mitä odottaa. Kyse olisi eräänlaisesta hyvän putkesta, hyvän
jatkumosta: Ei kuukautta ilman hyvinvointiteemaa, siten fokus pysyy tiiviisti hyvinvoinnin ympärillä.
Yli 1200 hyvinvointiteemaa
Teemasto koostuu mm. seuraavista osa-alueista: nostalgia, onnellisuus, kaikinpuolinen hygge,
ystävyys, rakkaus, luonto + eläimet, terveys, liikunta, musiikki, ruoka, kielet ja
kulttuurit, elämänfilosofia, hauskuutusteemat. And then some! Tutustu ja hämmästy! Nyttemmin valikosta löytyy myös:
Tärkeimpien pääteemojen PIKAHAKUOPAS, johon on koottu PÄÄTEEMOJEN AVAINTEEMAPÄIVIÄ/-VIIKKOJA/-KUUKAUSIA.
Pikahakuoppaaseen listattujen teemapäivien lisäksi löytyy kyllä monia muitakin, listat eivät ole tyhjentäviä, mutta näistä voi lähteä liikkeelle.
Pikahakuoppaan PÄÄTEEMAT:
1 Hygge
2 Lykke, onnellisuus
3 Lagom
4 Uni, rentoutuminen & joutilaat ilot
5 Terveellinen & maukas ruokavalio
6 Kielten rikkaus ja kieliopinnot
7 Rakkaus
8 Unelmista totta
9 Filosofia-milosofia
10 Terveys
11 Tunnemyöntö
12 Kirjat & lukeminen
13 Hassuttelu, huumori, jännittävät & erikoiset teemat
Katja Syrén, hyvinvointiteemavastaava
Toimin Suomen ainoalla teemakuntosalilla Steel Bodylla
kuukausiteemavastaavana vuosina 2020-2024, joten teemojen
valmistaminen on minulle jo kuin toinen luonto, olen elänyt ja
hengittänyt teemojen laatimista intensiivisesti koko tämän ajan.
Aloimme tarjota teemoja korona-aikana, kun huomasimme iloisen
pilkkeen tyystin hävinneen ihmisten silmistä. Teimme
kuntosalistamme ihmisille henkireikäpaikan. Olen ideoinut,
suunnitellut ja toteuttanut jo satoja teemoja; joka kuukausi on ollut
yleensä ainakin kymmenen teemaa, jotta erityyppiset ihmiset
löytäisivät niistä itselleen sopivimmat: asiakassegmentti on
ollut käytännössä laaja ja sisältänyt kaikki lapsosista
senioreihin. Ajatuksena on ollut herkistää ihmisiä huomaamaan elämän
hyvä. Tästä on kyse myös tässä hyvinvointiteemapankissa: ihmisten tietoisuuden nostamisesta
hyvinvointiin liittyvissä asioissa, herkistämisestä hyvinvointia
tukeville teemoille, niistä ikään kuin muistuttamisesta sekä
jossain määrin pehmeästä
valistuksesta.
Olen määrätietoinen out-of-the-box -ajattelija ja ideoija, jolle ihmisläheinen etiikka on lähinnä sydäntä. Koulutukseltani olen suurtalousesimies, lisäksi olen käynyt lukion (painotus: filosofia, psykologia, elämänkatsomustieto sekä kielet) ja opiskellut maisterin opintojen verran filosofiaa, sivuaineinani opiskelin lukuisia Euroopan kieliä. Aktiviteetteinäni ovat syväajattelu, filosofia-milosofia, kirjoittaminen ja kielten parissa askartelu. Tällä hetkellä olen kehittämässä aivan uutta kieltä nimeltään UUSSUOMI. Olen luova kotoisuuden rakentaja, joka tekee hartiavoimin töitä mielekkäämmän arjen rakentamisen hyväksi, tällä hetkellä tämän hyvinvointiteemapankin rakentamisen muodossa.
Minulle voi tarvittaessa laittaa postia, jos teemoista herää kysyttävää tai on muutoin jotakin hyvinvointiasiaa: katjasyren@hotmail.com. Annan mielelläni esimerkiksi kirjallisuusvinkkejä teemoihin liittyen.
Hyvinvointiterveisin: Katja
P.s. Huom. Aivan KOKO vuoden kestävä teema on Puolangan pessimismipäivät, 1.1. - 31.12., joka ikinen vuosi. Tutustuttavaksi: Pessimismin lyhyt oppimäärä (2010); Pessimisti lyhyt - oppi väärä? (2011) sekä mainiot Pessimisti-lehdet, jollaisen saa kaupan päälle, kun tilaa jotakin Puolangan pessimistien verkkokaupasta! P.p.s. Puolanka on maailman pessimismin keskipiste ja Suomen lumisin paikka! ♥ Vielä yksi spessulukuvinkki: David Borgenicht, Joshua Piven: The NEW Worst-Case Scenario Survival Handbook. Expert advice for extreme situations (2019, 256s.). Danger! It lurks at every corner. Quicksand. Sharks. Cyberbullies. Super-Flu. From wrestling an alligator to evading drones to landing a plane if the pilot passes out, The Worst-Case Scenario Survival Handbook is here to help with expert, illustrated, step-by-step instructions for life's sudden turns for the worst. This action-packed hardcover handbook brings emergency instruction for anxious times. ♥